Už vieš z čoho vyrábať a ako sušiť. Dnes si povieme ako takéto sušené mäso správne skladovať. Je jednoduché o celú várku prísť kvôli pár chybám, ktorým sa dá ľahko predísť.
Sušené mäso stále pracuje a na vzduchu schne. Aj o tom si dnes povieme. Nechceš predsa, aby sa ti drahocenné gramy vyparovali len tak do vzduchu. Dnes ti na jednom mieste spíšeme výhody a nevýhody jednotlivých druhov skladovania. Je potrebné dodržiavať pár zásad: mäso musí byť vždy na suchom a tmavom mieste s relatívne rovnakou teplotou od nejakých 5 do 25°C.
PAPIEROVÉ VRECKO
✅lacné riešenie
✅relatívne spoľahlivé
✅jednoduchosť
✅vhodné k príležitostnému ujedaniu
❌vzduch ľahko prenikne papierovým vrecúškom
❌mäso rýchlo schne
❌preschnuté mäso je tvrdé, ale nestráca na chuti, len ho musíš dlhšie žuť
VÁKUOVÉ BALENIE
✅bez vzduchu zabránite množeniu baktérií
✅vhodné pre dlhodobé skladovanie
❌je potrebné kúpiť zariadenie na vákuovanie
❌ťažšie sa bude ujedať
❌usušené mäso je dosť ostré a vrecko sa ľahko pretrhne
ZMRAZENIE
✅veľmi dlhá trvanlivosť
✅stačí zabaliť do mikroténového vrecúška
❌mäso môže stratiť na chuti
❌pri zlom uzavretí dôjde k zničeniu mäsa mrazom
❌opäť nie je možné si kedykoľvek ujesť
UZATVÁRATEĽNÉ VRECKO S ABSORBÉROM VLHKOSTI
✅mäso je vždy k dispozícii
✅dlhá trvanlivosť
❌vyššie náklady na absorbéry a uzatvárateľné vrecká
ZÁVER
My si pre vlastnú potrebu dávame mäso do papierového vrecúška a zakaždým sa ho snažíme (a nerobí nám to problém) do týždňa zjesť. Keď chceme mäso na dlhšiu dobu, tak používame uzatvárateľné vrecká. Presne tie, v ktorých naše mäso potom aj predávame našim zákazníkom.
Séria článkov “Usuš si mäso doma”
- 1.diel: Aké mäso sa hodí na sušenie
- 2.diel: Recept na sušené mäso
- 3.diel: V čom doma sušiť mäso
- 4.diel: Ako skladovať sušené mäso
Kúpte si u nás všetko, čo potrebujete
Vybavenie na skladovanie sušeného mäsa nájdete v našom eshope.