Stále dokola se niekde píše, že beef jerky sú ideálny zdravý snack. V niektorých krajinách sa to dokonca prehlasuje už po celé desaťročia. Aká je teda pravda? Nedá sa nič robiť, ale v Čechách a na Slovensku je stále dosť ľudí, ktorí hádžu jerky do jedného vreca so smaženými lupienkami.
Jasné, my v Mäso Here sme výrobcami a predajcami sušeného mäsa, takže nie sme úplne nezaujatí. Verejne prehlasujeme, že jerky a biltong je supersnack pre 21. storočie. Vezmeme to teda dnes trochu viac z vedeckého hľadiska a pokúsime sa podať objektívny pohľad na vec. Ideme na to!
Cesta k zdravému snacku
Nie je mäso ako mäso a povedať jednoznačne, že jerky sa môže obecne považovať za “zdravé” nie je možné. Proces výroby sa môže diametrálne líšiť a hlavne v minulosti bolo sušené mäso prešpikované chémiou tak veľmi, že všetky nutričné hodnoty mäsa boli totálne devalvované.
Bolo takéto mäso vôbec chutné? Pre niekoho možno áno! A bolo to zdravé? Tak to ani náhodou!
Pokiaľ sú ale jerky (alebo sušené mäso obecne) pripravené správnym spôsobom, tak sa ihneď môžeme baviť o prívlastkoch ako "nízkosacharidová desiata" alebo "vysoký obsah bielkovín". Potom porovnávanie s chipsami ihneď kríva ako vojnový veterán.
Nutričné hodnoty a beef jerky
Podľa amerického Ministerstva poľnohospodárstva je normovaný obsah jednotlivých zložiek v jednej porcii hovädzieho jerky (porcia = 1 unca, teda cca 30 gramov) následujúci:
- 116 kalórií
- 7.26g tuku (z toho 3g nas. mastných kyselín)
- 3.12g sacharidov
- 9.41g bielkovín
- 0.5g vlákniny
- 2.5g cukru
- 506mg sodíka
- 2.30mg zinku
- 1.54mg železa
Prvkov tam je samozrejme omnoho viac, takže pokiaľ chceš, tak celý zoznam je tu. Poďme sa teraz pozrieť na jednotlivé hodnoty podrobnejšie.
Bielkoviny
Bielkoviny sú neoddeliteľnou súčasťou našej stravy. Mezi ich hlavné benefity patrí:
- Znižovanie pocitu hladu
- Zvyšujú silu a tvorbu svalovej hmoty
- Zvyšujú prácu metabolizmu a odbúravanie tukov
- Znižujú krvný tlak
- Môžu pomôcť pri chudnutí
- Nemajú neblahé dopady na prácu obličiek
- Pomáhajú pri rekonvalescencii po zranení
Dospelý človek by mal denne prijať 0.8 gramu bielkovín na 1 kilogram svojej váhy. Čo v priemere vychádza na:
- 56 gramov denne pre mužov so sedavým zamestnaním
- 46 gramov bielkovín pre ženu so sedavým zamestnaním
Pri výrobe beef jerky dochádza sušením k strate vody, nie však bielkovín. Tie sú vo výslednom výrobku koncentrované vo veľkom množstve v pomerne malom kúsku sušeného mäsa. Zároveň platí, že bielkoviny pochádzajúce z kvalitnejšieho mäsa sú telom spracované efektívnejšie, než v prípade tých z mäsa horšej kvality.
Tuky
Vysoký obsah tuku nie je v prípade jerky zlou vecou. Naše telo využíva tuky mnohými spôsobmi. Bohužiaľ sú často neprávom označované za niečo nevhodné a ľudia sa im vyhýbajú. Pokiaľ obmedzíte prísun nasýtených mastných kyselín a budete jesť tuky spolu s celým radom ďalších potravín v rámci vyváženej stravy, budete v pohode.
Sodík
Mäso sa bežne suší už nasolené. To je tým hlavným dôvodom, prečo sa vôbec sodík v nejakej miere v sušenom mäse vyskytuje. Soľ je používaná ako konzervant a pomáha predĺžiť trvanlivosť mäsa. Bohužiaľ niektorí výrobcovia si k predĺženiu trvanlivosti pomáhajú aj inak.
Železo a zinok
Beef jerky obsahujú veľké množstvo železa a zinku. Železo je nevyhnutné pre tvorbu krviniek a zinok podporuje prácu imunitného systému.
Sacharidy
Veľmi nízky obsah sacharidov! Ďalšia z výhod, ktoré sú opakované v každom článku o beef jerky. A prečo je to dobré? Sacharidy sú totiž všade! A pritom ich telo nutne nepotrebuje k tomu, aby prežilo.
Beef jerky bežne obsahujú menej než 5 gramov sacharidov na jednu porciu. Mnoho výrobcov tak dokonce ponúka mäso s úplne nulovým obsahom sacharidov. Už len vďaka tomuto faktu, je to vážne nízkosacharidový snack! YEAHHH!
Ako nájsť tie správne jerky?
Ste to, čo jete. A je dôležité vybrať si zo širokej ponuky tie správne produkty. Ich nutričné hodnoty sa totiž môžu dosť výrazne líšiť. Čítajte tak zloženie na obale a kupujte beef jerky, pre ktoré platia nasledujúce pravidlá:
- Vyhýbajte sa mäsu s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín
- Glutamany a ďalšie aditíva (napríklad glutaman sodný) do sušeného mäsa nepatrí
- Nízky obsah sodíka je plus
- Jerky sú vyrobené z mäsa v bio kvalite, prípadne z mäsa pochádzajúceho z menších lokálnych fariem
- Beef jerky neobsahujú žiadny pridaný cukor
- Vysoký obsah bielkovín a nízky obsah sodíka je ideálny pomer
- Prostý proces výroby a iba základné suroviny - mäso, korenie a sušenie
Vyzerá to jednoducho, ale nie je
Týchto pár, vyššie zmienených, pravidel vyzerá jednoducho. Avšak pokiaľ pred nákupom sušeného mäsa začnete skúmať zloženie a nutričné hodnoty, tak rýchlo zistíte, že drvivá väčšina značiek ponúkaná v supermarketoch týmto “testom” neprejde.
Nezostane vám tak nič iné, než se poobzerať po ponuke eshopov ako je napríklad Mäso Here. Našim cieľom je totiž ponúkať iba výrobky, ktoré sa za zdravý snack skutočne dajú označiť.